b_150_100_16777215_00_images_mcc095.jpg

První říjnový víkend proběhlo soustředění dobrovolníků Mládeže Českého a Slovenského Červeného kříže v obci Hříběcí u Pelhřimova. Prostřednictvím  Jirky Vlacha nám bylo nabídnuto se této akce zúčastnit, vyměnit si zkušenosti a předvést naše záchranářské psy.

b_150_100_16777215_00_images_mcc020.jpgO naší práci a výcviku jsme měli pro mládež malou přednášku a zodpověděli jsme i několik dotazů. Našli jsme stejný problém a to finanční, veškeré akce sponzorujeme všichni z vlastních kapes, sponzoři a dotace nejsou. Po malém pohoštění jsme mohli nahlédnout přímo pod pokličku dění těchto dobrovolníků. Honza Štěpánek - profesionální záchranář nám představil přípravu na stanicích. Maskérky líčily podle scénáře zranění na hercích, kteří pak předváděli tragický děj a následovala činnost záchranářů s první pomocí.

b_150_100_16777215_00_images_mcc090.jpgNad nimi pak dohlíželi dva docenti, kteří upozorňovali na zvláštnosti a chválili nebo doplňovali zásah první pomoci. Bylo opravdu úžasné vidět nadšení těchto mladých lidí a proto jsme se rádi zapojili do noční akce vyhledávání ztracených osob v rojnici. Jirka Samek s Benem předvedli výborně první skupině noční vyhledání v lese. Pro druhou skupinu dobrovolníků v rojnici jsem měla zase možnost si zahrát babičku, která v lese zabloudila a ztratila vnučku. Když mě v lesním porostu označila štěkáním fena Bona Věry Kralertové, seskupili se ke mně záchranáři a poskytovali mi první pomoc, sehrála jsem jim na oplátku scénku hysterie, radosti a starosti, že jsem sklidila pochvalu. Zraněnou vnučku Lucku s jako zlomenou nohou nalezla dobrmanka Dýna s Oldou Pečenkou a byla na nosítkách dopravena do bezpečí.

Po akci jsme se sešli na hřišti, kde jsme si popovídali o chybách a nápravách při vyhledání v rojnici. Navázali jsme nová přátelství a slíbili si na příští rok další společnou akci. Je dobře, že o sobě víme a můžeme se vzdělávat a připravovat do praxe. 

Fotky najdete na stránkách KK Pelhřimov.