phoca_thumb_l_1DSCN1204Na poslední květnovou sobotu zorganizovala naše skupina v Želivě mezinárodní zkoušky IRO, nastoupilo na ně 14 psovodů záchranářů z ČR. Jednalo se o zkoušky vstupní RH-E, sutinové RH-TA a stopařské RH-FA.

Zkoušky posuzoval hlavní výcvikář SZBK ČR rozhodčí pan Jaroslav Sedlák. Z plemen psů byli zastoupeni – německý ovčák, zlatý retrývr,phoca_thumb_l_6DSC_0348 bernský salašnický pes, švýcarský bílý ovčák, novoskotský retriever, dobrman, rotvajler, rhodézský ridgebak, border colie, labrador a howavard. Akce byla na přípravu velice náročná, ale podařilo se nám ji organizačně dobře připravit.
Jen dlouhodobé deště znepříjemňovaly trénink a rozmáčely terény, ale na sobotu se slunce na nás smálo celý den. Zkoušku splnilo 10 psovodů a mráček na duši měli pouze 4 psovodi. Ovšem každá zkušenost je dobrá i ta negativní, někdo ještě neměl dostatečně připraveného psa, jiní měli opravdovou smůlu. Jeden psovod se mi přiznal, že si je vědom toho, že zkoušku zkazil svému psovi on sám, svojí nervozitou. Psovodi nakonec odjížděli domů s optimismem a mně napadají slova písně, kterou zpíval Jaroslav Sedlák.....

...nesložíš zkoušku, no vzal to ďas,
složíš ji příště, až bude čas,
jen zatni zuby, ale měj ho rád,
do očí hledí pes kamarád......

Zkoušku splnili:

RHE - Věra Kralertová s fenou Meggy Terezský dvůr

RHE - Dana Hávová s fenou Aischa z Krájíčkovy Stráně

RHE - Lucie Křížová s fenou Angie Spod Tematína

RHE - Pavel Málek se psem Bastien Tichý Don

RHE - Barbora Andělová s Stázka bpp

RH-TA - Květa Kasalová s fenou Gara z Písničky

RH-TA - Jirka Samek se psem Benem

RH-TA - Hana Gramanová s Cherokee Tailen

RH-FA - Jana Šmídová s Cristine Aritar Bastet

RH-FA - Jana Přívozníková se psem Eben od Hrnčířského kruhu

 

Fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii.